Cross-Blog Project este o colaborare între mine și Dorina Bucatari, sau mai concret, dintre blogurile noastre (http://blogulunuimetalhead.wordpress.com/).
Fiecare ediție va pune la bătaie un anumit subiect, pe baza căruia vom contempla și ne vom scrie opiniile, incluzînd și cîte un link spre postarea similară a membrului opus al proiectului. Astfel, veți avea posibilitatea să vă informați din mai multe puncte de vedere despre subiectul în cauză, pentru ca, ulterior, să trageți concluziile voastre și să vă formulați un consensus referitor la tema abordată.
În ediția I, vom vorbi despre superstiții – arma ucigașă a omului patetic.Link-ul la postarea Dorinei pe același subiect:
http://blogulunuimetalhead.wordpress.com/2013/08/07/renastereasuperstitii/
http://blogulunuimetalhead.wordpress.com/2013/08/07/renastereasuperstitii/
Ce e superstiția? O credință formată pe parcursul timpului? Da. Are nuanțe și explicații mistice? Sigur. Merită de crezut și promovat? Cum doriți. Eu privesc lucrurile în felul următor: orice persoană de pe fața Pămîntului are tot dreptul să creadă în absolut în orice. Nu are importanță,e religie acceptată, ceva legat de păgînism sau chiar superstiții. Toate, în tangență, sunt considerate credințe, iar după cum știți, viață nu are sens dacă nu crezi în ceva, indiferent ce ar fi. În una din postările mele anterioare, "Brainwashing", am menționat următoarele:
"Religia este o chestie deosebit de personală pentru mine care nu trebuie nici într-un caz să fie determinată de istorie, tradiții familiale sau să fie impusă prin propagandă activă sau oarecare altă metodă, deoarece anume astfel copii cresc cu creerii spalați și pe măsură ce se dezvoltă intelectual, cred că ceea ce le-a fost spus în copilărie e perfect valabil și corect din toate punctele de vedere și că oricare alte alternative sunt irelevante."
Același lucru se aplică și superstițiilor. Ele nu apar de la sine ci iți sunt sugerate de cei din jur. Nu e vorba numai de pisica neagră, vineri 13 etc. Fiecare din noi e într-o oarecare măsură superstiștios chiar dacă nu suntem conștienți de faptul dat. Chiar o simplă urare de succes poate fi considerată superstițiosă, printre multe altele. Superstițioase sunt considerate și așa numitele pseudoștiințe cum ar fi astrologia, șamanismul, ghicitul, feng-shui-ul și altele. Însă, cunoaștem că aceste științe iși au adepții și promovatorii săi, numărul cărora crește pe zi ce trece. În caz că îi vei numi superstițioși și banali iți vor răspunde ferm prin exemple contradictorii precum că e perfect valabil ceea în ce cred cu atîta ardoare. Nu e cazul să condamni aceste persoane sau sa le excomunici întrucît și ei au dreptul la opinie proprie. Eu, fiind realist,nu cad pradă superstițiilor ci invers, mereu tind să găsesc o explicație logică. That's how I'm wired. Și, dacă cinstit, mai nu pufnesc în rîs cînd aud ceva de felul: "azi e sărbătoare, nu se face focul" sau "azi nu se mănîncă (ceva)*. Însă e doar opinia mea. O opinie împărtășită și de mai majoritatea realiștilor. Cu toate acestea, nu-mi permit să critic persoanele superstițioase și vă îndemn și pe voi să nu o faceți. Credeți-mă, nu ați fi vrut să vă aflați în locul lor în timp ce cineva iți critică credința. Astfel, ve-ți ajunge la nivelul inferior a celor ce se ocupă cu propaganda religioasă. Spre final, pentru a-mi solidifica punctul de vedere oarecum neutru în ceea ce privește subiectul, pot adauga următoarele: superstițiile există și vor exista mereu, întrucît, din pacate sau din fericire, ele deja fac parte din natura umană incorigibilă.
No comments:
Post a Comment